Skip to main content

Краезнание

На 2 януари 1989 г. националният вестник „Работническо дело” съобщава за дарение, направено от Райчо Харбалиев от Смолян на Историческия музей. „Едно уникално по съдържание, по стойност и по разнообразие на експонатите дарение постъпи чрез Фонд „13 века България” в Смолянския исторически музей. ... Подредени са отличителни знаци, медали, ордени, униформени украшения, белези и знаци за военна принадлежност и други предмети с подобно предназначение. Общият брой на тази изключителна колекция възлиза на 30 000 експоната. На 1300 от тях дарителят, офицерът от запаса Райчо Пеев Харбалиев от Смолян е автор на художествено разработените проекти. Това е свързано с неговата длъжност в Българската народна армия. А останалите е събирал като колекционер в продължение на близо 40–годишната си служба. По свое историческо и художествено съдържание специалистите определят това дарение сред първите десет от този род в страната, а номиналната му стойност е оценена на 500 000 лева....

(Кулишев, Михаил. Уникална колекция. // Раб. Дело, № 2, 2 ян. 1989, с.3)

Преди 30 години, в последните дни на 1988 г. по инициатива на ръководството на библиотека „Николай Вранчев” е открита „Детска игротека”, която става предпочитано място за игри и занимания за деца от предучилищна възраст до седмокласниците.
„На тяхно разположение са детски книжки и игри, конструктори, касети, диафилми, грамофонни плочи и пиано. Игротеката разполага с 3 грамофона, 2 касетофона и един магнетофон. Посещението е много голямо, споделя Дaница Димитрова, завеждащ сектор „Детска игротека” - понякога на ден идват 170 деца. Игрите и заниманията им са увлекателни, проявяват много творчество и самостоятелност, а това ни радва и нас. В бъдеще вижданията ни са и за организиране на детски празници – на книгата, на игрите и т.н., ще предоставим на децата и компютър със занимателни програми...”.

(Димитров, Стоян. Весели занимания. // Род. устрем, № 2, 13 ян. 1989)