Skip to main content

Краезнание

Преди 54 години на 14 юли 1964 година в Рудозем се дипломира първият випуск от Средно политехническо училище.
„Последният звънец отдавна извъня. Отшумя и последният зрелостен изпит. Предизпитните тревоги са вече история....И ето ги петнадесетте щастливи зрелостници, които очакват раздаването на свидетелствата за завършено средно образование.
Вълнуват се учители, родители и гости. И разбира се, най-голямо е вълнението на зрелостниците. Единадесетгодишният им труд е възнаграден.
От името на ГК на БКП и ИК на ГНС приветствие поднесе др. Евгени Стоянов. Секретарят на ГК на ДКМС Иван Пейков пожела на зрелостниците да пазят честта на рудоземската комсомолска организация. На всички зрелостници от първия випуск бяха раздадени книги, а на най-активните комсомолци бяха връчени и награди от ГК на ДКМС...”

(Арсова, П. Първият випуск от СПУ-Рудозем. // Родопски устрем, № 82, 14 юли 1964)

През м. юли 1964 година едно село в Доспатско се електрифицира. „В чест на двадесегодишнината от Девети септември ще бъде електрифицирано и последното село в Доспатска община. Още от началото на годината под ръководството на ОПК всички масови организации мобилизираха членовете си за завършване електрификацията на селото до юбилейния празник на свободата...
Всеки ден по 20 души излизат доброволно да работят, за да може до 15 август и в Любча да светне електричество...”

(Георгиев, Т. И в Любча ще има електричество. // Родопски устрем, № 82, 14 юли 1964)