Skip to main content

Краезнание

Преди 45 години през месец април е построен първият цех за предварително производство към бъдещия инструментален завод.

За кратко време колективът бързо усвоява новото производство – райбери, които се регулират ръчно и могат да се използват за рязане на метал.

„Повече от 60души, работещи в цеха, са преминали на стаж в инструменталния завод в град Габрово. Получената квалификация и младежкият ентусиазъм са дали възможност за произвеждането още в началото на висококачествени райбери. Най-добрите производственици –тук са много – сподели началникът на цеха Калин Кашеров. - Стругарят Данчо Асенов – изпълнява трудовите си норми над 160 на сто. Качеството е високо. Сред най-добрите е фрезистът Иван Аврамов. От неговите ръце излиза само качествена продукция. Като тях са и работникът на заточната машина Емил Младенов, който изпълнява три норми на смяна, Петко Петков управляващ шлайф-машината...”

„... Производствената продукция на цеха ще възлезе на над 500 000 лева, а през 1975 – последната година на шестата петилетка – за над 1 500 000 лева. След 1976 г. когато заводът е бъде завършен, оборудван и пуснат в експлоатация, производството ще се разшири и значително ще се увеличи. Програмата за 1980 г. е произвеждането на обща промишлена продукция за повече от 8 милиона.

(Консулов, Емануил. Пионери на ново производство. // Род. устрем, № 50, 30 април 1974 г.)

Преди 35 години 1984 г. Петранка Раева спечелва 3 златни медала и две грамоти за два дена.
„Още на 8-годишна възраст Петранка Раева (студентка по специалността ология и химия) постъпва в плувния интернат в гр. Сандански. Към това училище я насочват нейните родители, загрижени за здравето на своето дете.”
„Следва 10-годишна активна състезателна дейност и в 1976 г., покривайки нормативите на 1500 м кроул, получава майсторска книжка. При това успехите й никога не са били за сметка на училището...Това желание прави Петранка студентка в Учителския институт в Смолян...”
„Успехите й на XIV републиканска студентска спартакиада (индивидуални победи на 200 м св. стил, 100 м гръб, както и в щафетата 4 x 100 м ) изведе смолянския отбор на жените на първо място. Това стана благодарение на бързината, която тя постинга чрез упорити двуразови тренировки под ръководството на преподавателя Г. Фотев...”

Меракова, Ел. Момичето с трите златни медала. // Род. устрем, № 46, 17 апр. 1984 г.